Pyszne ciasto ze zdrowymi płatkami owsianymi i soczystymi jagodami.
SKŁADNIKI;
2 szklanki świeżych jagód
100g margaryny
1 szklanka płatków owsianych zwykłych
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru brązowego
300 g maki pszennej
3 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek płatków migdałowych
2 łyżki cukru cynamonowego
forma do ciasta 22X28
PRZYGOTOWANIE:
Opłukane jagody włożyć do miski i posypać 2 łyżkami mąki /wtedy nie opadną na dno podczas pieczenia ciasta/.
Żółtka jaj oddzielić od białek .
Margarynę utrzeć z cukrem mikserem dodając stopniowo po 1 żółtku.
Mąkę wymieszać w misce z płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia.
Do masy jajecznej wsypać stopniowo mąkę z płatkami i dolać mleko.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i dodać do ciasta delikatnie mieszając łyżką już nie miksować.
Dosypać jagody i wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wierzch ciasta posypać cukrem cynamonowym i płatkami migdałowymi.
Wstawić do piekarnika na 190 stopni i piec 45 min.Ostudzić ciasto i pokroić w kwadraty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz