poniedziałek, 2 września 2024

Krem z buraka pieczonego



Ma piękny kolor i jest gęsty.

SKŁADNIKI;
1 l wywaru warzywnego
7 średnich  buraków
\1/2 cebuli
1/2 jabłka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
sok z 1 cytryny
sól i pieprz 
2 łyżeczki octu winnego z czerwonego wina
groszek ptysiowy
 
PRZYGOTOWANIE;\
Buraki piekę w temperaturze 180 stopni, przez ok 1godzinę.
Studzę i kroję w kostkę.
Czosnek, cebulę i jabłko również tak samo.
Duszę to na maśle 10 minut. 
Dolewam  bulion i gotuję 15 minut
Całość blenduję na gładko.
Przyprawiam sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku.
Podaję z groszkiem ptysiowym .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz