Orzeźwiająca i aromatyczny na letni obiad.
SKŁADNIKI;
1 pęczek botwinki
0,5 pęczka koperku
0,5 pęczka szczypiorku
1 ogórek gruntowy
2 łyżki soku z cytryny
400 ml jogurtu naturalnego
10 listków mięty
2 ząbki czosnku
cukier,sól do smaku
1 jajo ugotowane
PRZYGOTOWANIE;
Buraki obieram i płuczę razem z łodygami i liśćmi.
Wszystko kroję drobno i wrzucam do garnka.
Polewam sokiem z cytryny i zalewam wodą tak aby przykryć botwinkę.
Gotuje 15 minut i pozostawiam całość do wystudzenia.
Wrzucam posiekany drobno koperek oraz szczypiorek.
Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrany starty ogórek.
Dokładam umyte i posiekane drobno liście mięty.
Zalewam to jogurtem doprawiam solą i cukrem do smaku.
Wszystko blenduję kilka minut .
Podaje z ugotowaną ćwiartką jajka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz