piątek, 10 maja 2024

Muffinki z rabarbarem






Są mięciutkie oraz aromatyczne.

SKŁADNIKI SUCHE;
2 szklanki mąki pszennej                         
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru brązowego
szczypta soli

SKŁADNIKI  MOKRE;
0,5  szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka mleka

DODATKOWO:
2-3 łodygi rabarbaru
1 forma do muffin
12 sztuk papilotek 
1 łyżka cukru pudru 

PRZYGOTOWANIE;
W jednej misce mieszam suche składniki a w drugiej  misce mokre.
Rabarbar myję i ze skórką i kroje w paseczki
Do wymieszanych składników dodaję rabarbar.
Mieszam łyżką drewnianą lub  rózgą  nie mikserem.  .
Foremkę do muffin wykładam papilotkami.
Nakładam ciasto tak do połowy.
Piekę w temp.180 stopni C przez 25 min.
Gdy przestygną posypuję cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz