Pyszna podana na ciepło jak również na zimno.
SKŁADNIKI;
250 g mąki
125 g zimnego masła
1 jajo
2-3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
MUS:
1, 5 kg jabłek
2 łyżki cukru brązowego
szczypta cynamonu
KRUSZONKA:
2 łyżki masła
2 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE:
Masło zimne siekam nożem dodając mąkę, jajko, sól i zimną wodę.
Zagniatam szybko ciasto.
Wkładam na pół godziny do lodówki.W tym czasie przygotowuję mus z jabłek.
Jablka obieram kroję na małe kawałki i próżę w garnku.
Dosypuję cukier i cynamon. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na okrągło. Wykładam nim formę do tarty /Q 28 cm .
Nakłuwam wielokrotnie widelcem i podpiekam w temp.200 przez 15.minut
Na podpieczony spód wykładam mus jabłkowy.
Robię kruszonkę i posypuję. Piekę jeszcze 30 minut w tej samej temperaturze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz