poniedziałek, 2 stycznia 2023

Podpłomyki z patelni



Są chrupiące i delikatne.

SKŁADNIKI: 
2 szklanki mąki pszennej 
3/4 szklanki ciepłej wody,
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
 ulubione przyprawy lub zioła

PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypuję mąkę i sól .
Wszystko mieszaj.
Dolewam olej a potem powoli wlewaj wodę.
Zagniatając ciasto ręką.
Ciasto powinno być elastyczne.
Dzielę na mniejsze kawałki.
Podsypuje je mąką i rozwałkuj na cienki placuszek.
Następnie rozgrzewam patelnię zmniejszam ogień i kładę surowe placuszki.
Smażę bez użycia tłuszczu  po obu stronach.
Gdy się zarumienią zdejmuję z patelni.
Gotowe podaję z ulubionym sosem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz