Są takie lekkie i orzeźwiające z soczystą morelą.
CIASTO PIEROGOWE:
0,5 kg mąki pszennej
1 łyżka oleju
1 szklanka wody ciepłej
FARSZ;
0,5 kg moreli
2 łyżki cukru brązowego
DODATKI:
kilka łyżek jogurtu naturalnego
mięta świeża do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Zagniatam ciasto elastyczne na pierogi z mąki,oleju i ciepłej wody.
Odstawiam na 30 min aby odpoczęło.
Morelę myję,usuwam pestki i kroję na ćwiartki.
Ciasto pierogowe wałkuję cienko i wycinam szklanką koła.
Na każdy kole układam kawałeczki moreli i posypuję szczyptą cukru.
Dobrze zlepiam brzegi każdego pieroga robiąc wzorek widelcem.
Wkładam pierogi do wrzącej osolonej wody i gotuje 3 minuty aż wypłyną na wierzch.
Wyjmuję łyżką cedzakową na talerze .
Nakładam kleksy z jogurtu i zdobię listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz