Sernik jest pyszny i zdrowy.
SKŁADNIKI;
1 kg twarogu z wiaderka
5 jajek wielkości ,,L''
2 budynie śmietankowe bez cukru
1 szklanka mleka 1.5 %
2 łyżki cukru pudru
POLEWA;
1 gorzka czekolada/100g/
4 łyżki mleka
DODATKOWO:
2 paczki herbatników pełnoziarnistych
100g płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE;
W misce miksuje żółtka z budyniami i cukrem.
Dokładam twaróg i wlewam mleko
Białka ubijam na sztywna pianę.
Do masy dodaję białka mieszając delikatnie łyżką.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozkładam herbatniki.
Wykładam masę i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i piekę 50 minut.
Upieczony pozostawiam aż przestygnie w piekarniku lekko uchylonym.
W garnku podgrzewam mleko i dodaje pokrojona drobno czekoladę.
Mieszam wszystko do rozpuszczenia czekolady.
Polewam sernik i posypuje płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz