Rogaliki są kruche i waniliowe
SKŁADNIKI;
4 szklanki mąki
1 gęsta śmietana 200ml
1 cukier waniliowy 16g
1 kostka masła/200g/
3 łyżki cukru
2 dag świeżych drożdży/1 łyżka/
2 łyżki cukru pudru do posypania
NADZIENIE;
2 budynie wanilinowe bez cukru
4 łyżki cukru
0,5 ml mleka
PRZYGOTOWANIE;
Z podanych składników gotuję gęsty budyń i czekam aż przestygnie.
W misce siekam margarynę z mąką i cukrami.
Drożdże kruszę w śmietanie,ucieram i dodaję do miski z mąką.
Wszystkie składniki szybko zagniatam.
Rozwałkowuje na paski o szer.5 cm i wycinam trójkąty.
Na każdy trójkąt nakładam po 1 łyżeczce zimnego budyniu.
Zwijam każdy trójkąt w kierunku najdłuższego formując rogaliki.
Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach bo urosną przy pieczeniu.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piekę 20 min.
Upieczone posypuję obficie cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz