Super połączenie soczystej truskawki ze słodkim bananem
CIASTO PIEROGOWE:
0,5 kg mąki pszennej
1 łyżka oleju
1 szklanka ciepłej wody
FARSZ;
0,5 kg świeżych truskawek
2 banany
1 łyżka soku z cytryny
DODATKI:
kilka łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
mięta świeża do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Zagniatam
ciasto elastyczne na pierogi z maki,oleju i ciepłej wody.
Odstawiam na
30 min aby odpoczęło.
Truskawki myję,usuwam szypułki i kroję na mniejsze połówki.
Obrane banany kroję w krążki i skrapian sokiem z cytryny/wtedy nie ściemnieją/
Ciasto pierogowe wałkuję cienko i wycinam
szklanką koła.
Na każde nakładam kawałeczki banana i truskawki.
Dobrze zlepiam brzegi
pierogów.
Wkładam pierogi do wrzącej osolonej wody i gotuje 4 minuty aż wypłyną na wierzch.
Wyjmuję łyżką cedzakową na talerze .
Nakładam kleksy z jogurtu wymieszanego z cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz