Kruche ciasteczka z dodatkiem pomarańczy pięknie pachną podczas pieczenia.
SKŁADNIKI:
20 dag masła
30dag mąki
10 dag cukru pudru
1 żółtko
sok z 0,5 pomarańczy
05 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
GLAZURA;
1 białko
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z pomarańczy
10 dag skórki kandyzowanej pomarańczowej
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszam przesianą mąkę z cukrem żółtkiem i masłem.
Dodaję sok z pomarańczy i zagniatam gładkie ciasto.
Zawijam w folie spożywczą i schładzam w lodówce przez 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowuję na placek i okrągłą foremką wycinam ciasteczka.
Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piekę 10-12 minut.
Przygotowuje glazurę do ciasteczek ucierając białko z cukrem pudrem.
Gotową glazurą smaruje każde ciasteczko i dekoruję skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz