Przepyszne i zdrowe gołąbki polane sosem pomidorowym .
SKŁADNIKI;
1 kapusta włoska
600 dag mięsa mielonego
0,5 szklanki Ryżu do Risotto Arborio
1 średnia cebula
1 jajo
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
1 szklanka wody
1 kostka rosołowa
SOS;
1 puszka pomidorów bez skórki
szczypta bazylii oregano
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Ryż gotuję na sypko w osolonej wodzie i pozostawiam aż przestygnie.
Następnie cebulę kroję w kostkę i podsmażam na oleju.
Kapustę myje wydrążam głąb wkładam do garnka z wrzącą wodą i obgotowuję.
Wyjmuję i ściągać pojedynczo liście
kapusty.
Cebulkę kroję w kostkę i podsmażam na oleju.
Wystudzony ryż dokładnie wymieszam z mięsem mielonym, cebulą i jajkiem.
Doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem.
Nakładam farsz na liście kapusty i dokładnie zawijam.
Gołąbki układam ciasno w naczyniu żaroodpornym.
Kostkę rosołową rozpuszczam w 1 szklance gorącej wody i zalewam gołąbki.
Wstawiam do piekarnika na 190 stopni i piekę 50 minut.
Robię sos: pomidory z puszki blenduję i doprawiam solą ,pieprzem.
Upieczone gołąbki polewam sosem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz